tirsdag 3. juni 2014

En publikummers tanker om DEN GODE LÆRER


Dokumentarfilmen Den gode lærer,
laget av Trine Vollan, hadde premiere på Lillehammer kino den 14.mai. Heldige var vi 170 i salen som fikk se denne filmen.

Dokumentarfilmen Den gode lærer er viktig, varm og vakker.

Viktig – fordi den gir læreren en stemme i en tid der skolens verdigrunnlag står på spill. Trine Vollan reflekterer også over hvordan lærerrollen har forandret seg, fra den autoritære læreren til kompislæreren.

Vakker – fordi vi nyter vakre bilder og fortellinger fra Inge Eidsvågs liv, fra en barndom i nøkterne kår på Hitra til kulturkollisjonen med Trondheim katedralskole. Uten Inge Eidsvåg hadde det ikke blitt noen film, slår Trine Vollan fast.

Varm – fordi dette er en hyllest til læreryrket. I en veksling mellom nåtid og fortid fletter Trine Vollan med sin varme fortellerstemme sine egne og Eidsvågs refleksjoner over lærerrollen sammen på en troverdig måte.

Trine Vollan har brukt tre og et halvt år på å lage denne filmen. «Dette er det mest krevende jeg har arbeidet med», sier hun selv. Filmen begynner og slutter med Eidsvågs vakre fortelling om lille, bleke Astrid på bakerste rad i klasse 3A i Glomfjord som endelig ble sett av sin unge lærer Inge Eidsvåg, da hun, og ingen andre, visste navnene på alle sommerfuglene. «Takk for at du så meg», sa hun til læreren sin etter timen.

Slik er ringen sluttet. Slik Inge Eidsvåg gir Astrid en stemme, gir filmen Den gode lærer landets lærere en stemme. Den ser læreren.

I en av talene til Trine Vollan på premierefesten ble det sagt: «Vi håper filmen blir spredt utover landet! Dette er en strålende film».

Eline Høyberget
Lektor

Hamar Katedralskole